top of page

Historie

Paapje werd in 1930 opgericht aan de Papenlaan in Voorschoten als een handweverij en -knoperij van wand- en vloerkleden. Vanaf 1937 kwam daar een textieldrukkerij bij. De drukkerij werd uiteindelijk de belangrijkste tak van het bedrijf. Architecten. J.J.P. Oud en W.M. Dudok wisten Paapje te vinden voor de stoffering van hun gebouwen, want textiel van Paapje was modern en artistiek. 

Paapje was een broedplaats waar verschillende kunstenaars en ontwerpers neerstreken om nieuwe dessins te ontwerpen. Zo ontwikkelden Karel Appel, Kees Andrea en Lex Horn motieven bij Paapje. 

Ook het Textielmuseum Tilburg, Boymans van Beuningen Rotterdam en Museum Voorschoten hebben Paapjestukken in hun collecties.

1. PAAPJE - Karel Appel print 1953.jpg

Motief ontworpen door Karel Appel, uitgevoerd bij Paapje, Voorschoten 1953

Collectie Stedelijk Museum Amsterdam

Ambacht

Paapje motieven werden met de hand op de zeefdrukramen aangebracht waardoor de prints een schilderachtige kwaliteit kregen. Ieder dessin bestond uit 3 motieven die in verschillende kleuren over elkaar hen werden gedrukt. Door de aquarelachtige inkten werd een rijkdom aan kleuren bereikt. De stoffen waren oorspronkelijk bedoeld voor het interieur, maar werden later ook voor kleding gebruikt.
 

In 1984 stopte Paapje in Voorschoten en werd het bedrijf overgenomen door een nieuwe eigenaar die het naar Oldenzaal bracht. Daar stond het bekend als Atelier Paapje Twente en werd met name kleding gemaakt van de handbedrukte stoffen.

Herwaarderen

In 2009 streek Paapje in Pannerden neer en werd het bedrijf voortgezet door Carolien Huizinga. Zij wil de historie van het bedrijf herwaarderen en een nieuwe impuls geven aan het handelsmerk van Paapje: moderne stoffen ontwikkelen met prints die hun oorsprong vinden in landschap en natuur.

De motieven worden tegenwoordig digitaal afgedrukt op textiel van natuurlijke vezels. Het is momenteel de meest milieuvriendelijke manier van stof bedrukken.

PAAPJE Voorschoten 1964 - zeefdrukkerij.jpg

Zeefdrukkerij Paapje aan de Papenlaan in Voorschoten 1964

project paapje heritage 13 - PAAPJE Voorschoten '60.jpg

Toonzaal, Paapje Voorschoten, jaren '60

Project paapje heritage 5 PAAPJE - studio '80.jpg

Zeefdrukkerij Paapje Oldenzaal, jaren '80

bottom of page